/
Hoivakoti Helena

Hoivakoti Helena

Hoivakoti Helena on täynnä elämää ja täällä eletään täyttä elämää! Asiakkaiden sujuva arki toteutetaan yhteistyössä henkilökunnan, yhteistyökumppaneiden, omaisten ja vapaaehtoisten kesken. Hoivakodin arkea rytmittävät oman valmistuskeittiön valmistamat ateriat sekä päivittäiset arjen aktiviteetit. Hoivakodissa järjestetään myös viikoittain jumalanpalveluksia, konsertteja tai muita yhteisiä tapahtumia.

Asumaan Helenakotiin

Asukkaaksi ohjautuminen tapahtuu oman asuinkunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden kautta. Asukkaaksi hakeutuminen alkaa niin sanotulla palvelutarpeen arvioinnilla, jonka tekee oman kunnan asiakasohjaaja. Palvelutarpeen arviointia voi pyytää henkilö itse, hänen omaisensa tai joku muu tilanteen tunteva henkilö, kuten lääkäri. Arvioinnin tekee kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä, joka voi olla taustaltaan esimerkiksi sairaanhoitaja, sosionomi, fysioterapeutti tai toimintaterapeutti.

Hoitopaikkaa voi hakea myös muualta kuin omasta kotikunnasta ja jokaisella ihmisellä on vapaus valita oma hoitopaikkansa.

Pitkäaikaisen asumispalvelun hoitomaksu perustuu sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulakiin. Se voi olla enintään 85 prosenttia hoidossa olevan nettokuukausituloista, kuitenkin niin, että ihmiselle jää käyttörahaa tietty vuosittain määräytyvä euromäärä. Maksuun voivat vaikuttaa myös kotona asuvan puolison tulot. Hoivakoti Helena ei laskuta asukkaita, vaan laskutuksen hoitaa kunta, joka on hoitopalvelun hankkinut.

Henkilö saa itse päättää, haluaako esimerkiksi vain yhteen tiettyyn hoivakotiin tietyllä asuinalueella tai oman kunnan ulkopuolella. Oma toive on hyvä kirjata vaikka hoitotahtoon, kun on vielä kykenevä päättämään omista asioista.

Koti Helenassa

Hoivakoti Helenan ympärivuorokautisessa palveluasumisessa asukkaat asuvat yhteisöllistä toimintaa tarjoavassa esteettömässä ja turvallisessa hoivakodissa, jossa asukkaalla on hänen tarpeitaan vastaava asunto ja jossa hän saa henkilöstöltä viipymättä ja vuorokaudenajasta riippumatta hoitoa ja huolenpitoa myös äkilliseen tarpeeseensa. Hoivakodissa on 59 asukaspaikkaa.

Hoivakoti Helenassa palveluasuminen sisältää asukkaan yksilöllisen tarpeen mukaisen hoidon ja huolenpidon, toimintakykyä ylläpitävän ja edistävän toiminnan, ateriat, vaatehuollon, siivouksen sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävän toiminnan. Ryhmäkodeissa panostetaan ikäihmisten viihtyvyyteen.

Ryhmäkodeissamme lähtökohtana on turvallinen ja kodinomainen ympäristö, jossa voi olla tasavertaisena ja arvostettuna sosiaalisen ryhmän jäsenenä. Ryhmäkodeissamme tuetaan asukkaan jäljellä olevia voimavaroja ja omatoimisuutta kunkin yksilölliset tarpeet huomioiden. Kuntouttava työote ilmenee päivittäisessä hoitotyössä niin, että jokaista asukasta kannustetaan mahdollisimman itsenäiseen ja omatoimiseen arkeen siten edistäen hänen toimintakykyään mahdollisimman pitkään. Hoivakotimme sisäpiha tarjoaa asukkaille turvallisen ulkoilumahdollisuuden vuoden ympäri. Teemme paljon yhteistyötä omaisten, vapaaehtoisten ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan kanssa. Omaiset ja ystävät ovat aina tervetulleita ryhmäkoteihimme.

Jokaiselle asukkaalle nimetään hänen saapuessaan omahoitaja, joka ensisijaisesti vastaa asukkaan hoidon suunnittelusta ja toteuttamisesta yhdessä muiden työntekijöiden kanssa. Omahoitaja tekee jokaiselle asukkaalle hänen henkilökohtaisista tarpeistaan lähtevän hoitosuunnitelman sähköiseen potilasasiakirjajärjestelmään. Asukkaan hoidon toteutumista arvioidaan RAI-arviointivälineellä kahdesti vuodessa ja samalla hoitosuunnitelmaa arvioidaan ja päivitetään vähintään 6 kuukauden välein tai tarvittaessa useammin.

Ryhmäkodit

Helena Hoivakoti, Anastasia

Anastasia

Ryhmäkoti on tarkoitettu ensisijaisesti muistisairaudesta kärsiville ikäihmisille, palvelua mm. venäjän kielellä.

Helena Hoivakoti, Josefiina

Josefiina

Josefiina osasto toimii ympärivuorokautisena asumispalvelu yksikkönä muistisairaille asukkaille.

Helena Hoivakoti, Serafima

Serafima

Osasto Serafima on hoivakodin uusin osasto ja se sijaitsee hoivakodin ensimmäisessä kerroksessa.

Helena Hoivakoti, Katarina

Katarina

Osastolla on yhteensä 15 asukaspaikkaa, joista yksi on kahden hengen huone, joka sopii myös pariskunnille.

Helena Hoivakoti, Oma valmistuskeittiö

Oma valmistuskeittiö

Vain syöty ruoka ravitsee. Tätä ajatusta noudattaa keittiömme, joka valmistaa monipuolista ja maistuvaa ruokaa asukkaille ja henkilöstölle. Ruoanvalmistus tapahtuu valtakunnallisia ikäihmisten ravitsemussuosituksia noudattaen. Huomioimme erityisesti asukkaiden riittävän proteiinin ja energian saannin sekä tarpeet erityisruokavalioille ja rakennemuunnellulle ruoalle.

Myös vuokra-asunnoissa asuvien asukkaiden on mahdollisuus ruokailla hoivakodilla. Kuulumme yksityisten sosiaalipalveluiden tukipalveluiden rekisteriin ja voimme laatia palvelusuunnitelman, jos asiakkaan tarve täyttää sosiaalihuollon edellytykset. Ruokalistalta löytyy paljon tuttuja perinteisiä ruokia niin suomalaisia kuin venäläisiäkin. Ruokalistaa suunnitellessa otamme huomioon vuoden kierron, niin satokaudet, juhlat kuin paastoajatkin asukkaille sopivalla tavalla.

Ruokalista

Keittiön omavalvontasuunnitelma

Oiva-raportti

Arjen aktiviteetit ja toiminnot

Arjen aktiviteettejä ja tapahtumia hoivakoti Helenassa järjestää ohjaaja, jonka apuna tapahtumien järjestämisessä auttavat hoivakodin vapaaehtoiset, säätiön tapahtumatoimikunta sekä VHYS:n naistoimikunta. Toiminnassa huomioidaan asukkaiden kulttuuritausta, sekä asukkaille merkitykselliset asiat. Arjen viriketoimintojen tarkoituksena on asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen tarjoamalla arkeen mielekästä tekemistä ja vaihtelua.

Helena Hoivakoti Hengellisyys

Hengellisyys

Ortodoksisuus kuuluu kiinteästi hoivakoti Helenan toimintaan. Hoivakodin asukkailla on mahdollisuus osallistua omassa kirkossa järjestettäviin jumalanpalveluksiin.

Hoivakoti tekee myös tiivistä yhteistyötä paikallisen evankelis-luterilaisen Paavalin seurakunnan kanssa sekä muiden uskonnollisten yhdyskuntien kanssa asukkaan tarpeiden mukaisesti.

Otamme toiminnassa huomioon hoivakodin asukkaiden hengelliset tarpeet ja katsomme sen olevan osa hoitotyötä.

Laitoshuolto

Jokaisella neljällä ryhmäkodilla on oma laitoshuoltaja. Kaikilla laitoshuollossa toimivilla on alan ammatillinen koulutus. Laitoshuoltajan tehtävänä on huolehtia puhtaanapidon lisäksi myös asukkaiden hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.